5 Tips voor een Topvakantie in Macedonië

macedonian food

Het is een hele belevenis, op vakantie gaan in Macedonië. Dit onontgonnen Balkanland heeft namelijk naast schitterende natuur, historie en veel zon ook genoeg cultuur te bieden. Om je vakantie in Macedonië nog gezelliger en onvergetelijker te maken, is het een goed idee om te doen wat de locals doen. Daarbij draait het vooral om te genieten van het leven: en dat is nog simpel ook, je hoeft alleen maar te eten, drinken, zingen en dansen. Als je daarnaast ook nog een woordje of twee Macedonisch spreekt, heb je het helemaal gemaakt. Waar wacht je nog op?

1. Drink (zelfgemaakte) rakija
De meeste mensen hebben familieleden op het platteland, die hun eigen rakija maken. Dit is een zeer sterke drank die is gemaakt van pruimen of druiven (vergelijkbaar met cognac). Als er geen familielid is die zelf sterke drank produceert, dan is er waarschijnlijk wel een vriend van de familie die dat doet. De kans is dus groot dat je wordt gevraagd om een rakija mee te drinken. Zelfgemaakte rakija is niet voor de watjes onder ons, met een alcoholpercentage van ruim boven de veertig procent. Om je ook de volgende dag nog welkom te voelen, drink je daarom met kleine teugjes je glas leeg. Gelukkig hoeft dit niet op de lege maag, want rakija wordt bijna altijd geserveerd met een salade, bijvoorbeeld voorafgaand aan een hoofdmaaltijd.

2. Koop Macedonische wijn
Terwijl rakija de nummer één drank van het land is, geven mensen deze zelden cadeau. Elke familie heeft immers zijn eigen voorraad. Macedoniërs deinzen er niet van terug om rakija te drinken in een restaurant of ‘kafana’ (informele eetgelegenheid met vele voorgerechten om te delen, simpele hoofdmaaltijden en alcohol), maar niet veel mensen drinken rakija uit de supermarkt. In plaats daarvan is Macedonische wijn een goede aankoop. De wijngaarden van Macedonië produceren vele geweldige rode en witte wijnen. Zo heb je bijvoorbeeld Stobi, Popova Kula en Tikves. Als toerist kun je in de supermarkt terecht voor de kleine flesjes wijn die je gemakkelijk als aandenken mee naar huis kunt nemen in je koffer (goed verpakt in een plastic tasje natuurlijk). En al doen de Macedoniërs dat niet, jij kunt natuurlijk ook rakija cadeau geven aan de thuisblijvers. Tip: alle soorten alcohol worden verkocht in de supermarkt, in de zomer tot 21.00 uur en in de winter tot 19.00 uur, zelfs al is de winkel tot bijvoorbeeld 22:00 uur geopend.

3. Zeg ja tegen alle soorten voedsel die je worden aangeboden
Gasten lijken grotendeels te worden gezien als hongerige wezens. “Eet iets! Drink iets!” Ga er gewoon in mee. Eet en drink alsof het je laatste dag op aarde is. Besef wel dat hoe sneller je eet, hoe meer voedsel er op je bord zal worden gedeponeerd. Leer dus langzaam te eten. Leer ook afgekoeld voedsel te eten. Het maakt trouwens niet uit op welk tijdstip je aankomt bij iemand thuis (of in een restaurant). Er is altijd voedsel. Om het nog interessanter te maken, bij een bezoek aan een dorp kan rakija al tijdens het ontbijt op het menu staan. Nog een belangrijke tip: zorg ervoor dat je tanden in orde zijn, want als er één ding zeker is: alles wat zoet is, zal heel zoet zijn.

4. Praat een beetje Macedonisch
Macedoniërs zijn erg trots op hun taal, die een cyrillische schrift heeft. Het mooie van de Macedonische taal is dat elke letter altijd op dezelfde manier wordt uitgesproken. Dit betekent dat je woorden altijd precies kunt uitspreken zoals ze zijn geschreven en daarom ook kunt schrijven zoals je spreekt. Dubbele medeklinkers zijn nergens voor nodig. Je voelt je soms net een kind in groep 3. Dit is geweldig voor mensen die de taal willen leren. Het is bovendien ook een bron van vermaak wanneer je je realiseert dat zelfs filmsterren en Engelse termen worden ‘gecyrilliseerd’ – Michael Jackson wordt Мајкел Џексон (Majkel Djekson) en consulting is консалтинг (konsalting). Het feit dat alle woorden mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zijn, is iets vervelends waarmee je wel moet leren leven (zie goedemorgen, goedendag en goedenavond hieronder). Een ander Macedonisch taalfeitje: het moderne Macedonische alfabet bestaat uit 31 letters en is gebaseerd op het eerste Slavische alfabet ontwikkeld door de heiligen Cyrillus en Methodius in de negende eeuw.

Hier zijn een aantal handige uitspraken:
Zdravo – Hallo
Dobro utro, dobar den, dobra vetsjer – Goedemorgen goedendag, goedenavond
Na zdravje – Proost (met drankjes)
Na zdravje – Gezondheid (als iemand niest)
Zdravje da imasj – Gezondheid voor jou (als iemand ‘na zdravje’ zegt nadat je hebt geniest)
Fala, blagodaram – Bedankt (meer beleefd)
Ciao – Doei
Prijatno – Tot ziens
Prijatno jadenje – Eet smakelijk
Ja sakam Makedonija – Ik hou van Macedonië

5. Dans de oro
Deze dans is eigenlijk heel simpel, en als je gezellig meedoet, zul je veel waarderende blikken, uitroepen en/of schouderklopjes ontvangen. De oro wordt gedanst in een lange rij, terwijl je elkaar bij de hand vast hebt. Je handen houd je daarbij ongeveer op schouderhoogte. De dans wordt vooral gebruikt om gelegenheden zoals bruiloften te vieren, maar kan worden ingezet om elke bijeenkomst een stukje gezelliger te maken (bijvoorbeeld een avondje uit in een kafana). Alles wat je nodig hebt is een aantal nationale volksliederen en wat ruimte. En één persoon die de leiding neemt, bij voorkeur met een zakdoek (of servetje) in de hand. Er zijn een aantal verschillende soorten oro, maar als je de eenvoudigste de baas bent, is dat voldoende om alle Macedoniërs om je heen trots te maken. Hoe je de oro danst, vraag je je af? Nou, je hebt wel wat gevoel voor ritme nodig, maar in principe zet je gewoon twee stappen vooruit (zijwaarts naar rechts) en één stap terug. Maak je geen zorgen als het lijkt of de dans nooit ophoudt, bij deze muziek gaan de liedjes vaak ongemerkt in elkaar over. Het is zeker geaccepteerd om er na verloop van tijd stiekem tussenuit te knijpen.

Heb je al plannen om naar Macedonië te gaan? Laat je verleiden door het zoete Macedonische leven. Dompel je onder in de lokale gewoontes en beleef een vakantie om nooit meer te vergeten.

Wandelen door Ohrid en Skopje in 2015

Fort Kale Skopje

Na een goed wandelseizoen in de lente, zomer en herfst van 2014 hebben we de printversies vlak voor de winter uit de schappen gehaald. De meeste mensen bereiken we toch online. De nieuwe Stadswandeling Ohrid en de vernieuwde Stadwandeling Skopje zijn gretig besteld als PDF en thuis afgedrukt, en/of op de iPad meegenomen. Zelfs in de winter is er af en toe nog een exemplaar besteld.

Nieuw wandelseizoen 2015

De eerste Nederlandse toeristen van dit zomerseizoen zijn inmiddels met Corendon in Ohrid geland. De Wizz Air vluchten van Eindhoven naar Skopje trekken ook steeds meer Nederlanders die voor een stedentrip de hoofdstad van Macedonië bezoeken. De eerste stadswandelingen van dit jaar zijn ook al lang de digitale deur uit. Dat het maar een paar mooie wandelmaanden mogen worden!

Laat de toeristen maar komen!

Markt Bit Pazar

Terwijl de laatste voorjaarsbuien nog boven Macedonië hangen, zijn wij helemaal klaar voor de zomer. Ten eerste is de nieuwe website in de lucht, zoals je ziet. We zijn niet langer Stadswandeling Skopje, we zijn Wandelen Macedonië. Want niet alleen Skopje, maar ook Ohrid heeft nu een gloednieuwe stadswandelgids voor toeristen die steden graag te voet verkennen.

De mooi vormgegeven stadswandelingen van Wandelen Macedonië, informatie, foto’s en alle voorgaande blogs zijn nu te vinden op onze nieuwe website: www.wandelenmacedonie.nl. En je hebt nu de mogelijkheid om met één klik de stadswandelingen aan te schaffen, die direct naar je mailbox verstuurd worden. Macedonië ontdekken was nog nooit zo gemakkelijk!

Stadswandelingen 2.0 – laatste loodjes

sv kaneo ohrid

De afgelopen maanden hebben we achter de schermen hard gewerkt.

● Ten eerste hebben we de Stadswandeling Skopje een update gegeven: hier en daar is de tekst aangepast en het design is nu nog mooier.
● Ook zijn we begonnen met de creatie van een mobiele app, een grote wens die hoog op ons verlanglijstje stond. Er gaat iets meer tijd inzitten dan we gedacht hadden, maar de app zal toch binnenkort verschijnen!
● Daarnaast zijn we een weekend naar Ohrid geweest om eveneens een Stadswandeling Ohrid te maken. Ohrid is veruit de meest populaire stad van Macedonië en met recht een toeristische trekpleister, maar ook daar bestond nog geen stadswandeling.
● Ons vierde project deze winter en lente was het creëren van een nieuwe website, die er professioneler uitziet en beter aansluit bij ons aangevulde assortiment.

Over twee weekjes verwachten we de meeste van deze projecten te kunnen afronden. Dan zijn de nieuwste versies van Stadswandeling Skopje en Stadswandeling Ohrid online verkrijgbaar als mooi opgemaakte PDF versie, die automatisch naar je inbox gestuurd wordt. Ook onthullen we dan onze nieuwe website, in hetzelfde vrolijke design als de brochures. Wij kijken ernaar uit en we hopen jij ook!

Stadswandeling Ohrid krijgt vorm

meer van ohrid

Groetjes uit Ohrid! Het is zondagochtend en we zitten in een cafeetje met onze laptops, te werken aan de Ohrid City Walk. In de afgelopen twee weken schreven we ons eerste concept en gisteren hebben we de route nagelopen om al onze informatie te checken. Nu zijn we onder het genot van een kopje Turkse koffie de tekst aan het herschrijven. Straks lopen we de route nog eens na om er zeker van te zijn dat alles goed op papier staat.

Over 100 dagen komt de nieuwste versie van de Skopje City Walk uit. Daarnaast willen we tegelijkertijd ook de Ohrid City Walk laten verschijnen. Maar om met de tijd mee te gaan, zal de Ohrid City Walk niet op papier uitgegeven worden, maar als een app. Dat heeft nog aardig wat voeten in de aarde, dus terwijl we hard werken, blijft het allemaal ook nog spannend.

Wij gaan weer aan het werk!

Stadswandeling Skopje 2.0

skopje 2.0

Wat mag er volgens jou niet missen in de update van Stadswandeling Skopje?

Het leuke aan Skopje is dat het een stad in ontwikkeling is. Dat was al zo voor het project Skopje 2014, maar is nu des te meer het geval. In razend tempo wordt het centrum van de stad onder handen genomen. Grote en kleine veranderingen stapelen elkaar op en dragen bij aan een nieuwe aanblik van de stad.

Daar kan Stadswandeling Skopje niet bij achterblijven. We zijn hard aan het werken aan een update, om in het voorjaar klaar te zijn voor weer een nieuw toeristenseizoen. Het aantal bezoekers aan Macedonië en Skopje blijft stijgen en zodoende verwachten we ook deze zomer weer een grote vraag naar de Stadswandeling.

Graag horen we jouw ideeën over welke bezienswaardigheden of informatie over Skopje niet kunnen achterblijven in de nieuwe versie. Wat zijn de belangrijkste ingrediënten die bij een bezoek aan Skopje niet mogen ontbreken?

Wanneer je de Stadswandeling nog niet gelopen hebt, horen we graag wat jouw motivatie zou zijn om de Stadswandeling aan te schaffen. Op welke manier wordt Stadswandeling Skopje volgens jou onmisbaar voor een toerist in Skopje?

Veel wandelplezier in 2014!

skopje city walk winter

Wow, wie had dat een jaar geleden gedacht, dat we nu nieuwjaarswensen zouden rondsturen aan onze designer, cartograaf, adverteerders, verkooppunten en alle andere mensen die ons geholpen, gesteund en toegejuicht hebben?

Wat precies een jaar geleden begon met een simpel idee, is in 365 dagen uitgegroeid tot iets enorm groots. We dachten ‘even’ een stadswandeling te maken en kwamen er gaandeweg achter dat daar veel meer bij komt kijken dan gedacht.

Maar ondanks de vele obstakels op de wandelroute, was de eerste editie van Stadswandeling Skopje een groot succes. We zijn inmiddels dan ook alweer bezig met het voorbereiden van de tweede editie! Straks met nog meer informatie en wie weet nog enkele extra’s.

Ook onze lezers, iedereen die de stadswandeling gekocht heeft en onze Facebook fans verdienen een bedankje. Zonder jullie steun kan de stadswandeling niet bestaan. Wij wensen jullie daarom allemaal heel veel wandelplezier in 2014!

Een herfstige stadswandeling

autumn in skopje

We lopen het plein op. Het is begin november, maar de zon schijnt heerlijk. De fontein van de Krijger te Paard wordt afgedekt met dik plastic, ter bescherming tegen de winterkou die komen gaat. Naast de ingang van winkelcentrum GTC ruikt het naar houtvuur. Er staan mannen die tamme kastanjes aan het roosteren zijn. Voor 20 denari krijgen we al een zakje. Al pellend lopen we naar de Vardar. Het halfafgebouwde schip in de rivier belooft een sfeervol restaurant te worden, maar daarvoor zullen we op de lente moeten wachten.

Nog even en de schemer valt in. We lopen langs de nieuwe voetgangersbruggen en over de promenade de Kej. In welk restaurantje zullen we een ‘warme chocolade’ bestellen? Dit is een chocoladetraktatie die we in nog geen ander land gezien hebben. Het is geen warme chocolademelk, het is geen warme chocoladepudding, het is simpelweg warme chocolade. Een perfecte manier om lekker warm te worden na een mooie herfstwandeling in Skopje.

Skopje City Walk op televisie

porta makedonija skopje

Daar stonden we dan, op een frisse maandagmorgen naast de Porta Makedonija. We waren ruim op tijd zodat we elkaar goed konden oppeppen voor ons eerste televisie-optreden. Toen de verslaggeefster en de cameraman er waren, bleek dat zenuwen niet nodig waren geweest. Ze waren erg aardig en vooral goed op de hoogte van ons verhaal. Het gaf ons het vertrouwen dat ze er een mooi item van zouden maken. En dat bleek ook zo te zijn. Ons ruim 5 minuten durende item over de stadswandeling dat op op diverse tijdstippen op zaterdag en zondag werd uitgezonden, was informatief en persoonlijk. Zo gaat Skopje City Walk goed de winter in!

Een mooi en nuttig relatiegeschenk

karpos skopje

Het toeristenseizoen is voorbij, maar dat betekent niet dat het wandelseizoen ook voorbij is. Skopje heeft jaarlijks veel zakenreizigers op bezoek en die willen de stad natuurlijk ook zien. We gaan de wintermaanden daarom gebruiken om de City Walk als relatiegeschenk te promoten. Zakenpartners die niet veel tijd hebben om hun relaties de stad te laten zien, zullen in Skopje City Walk een goed alternatief vinden. Daarnaast dient de stadswandeling op zichzelf al als een mooie herinnering aan de stad. De aandacht in de media helpt ons hierbij enorm. Zo werden we naar aanleiding van het artikel in de krant direct al benaderd door een partij die graag een offerte voor negentig stuks wilde ontvangen. Zo willen we wel meer aanvragen ontvangen!